Mýty ve výživě aneb jak se orientovat v informačním chaosu?

Myslete kriticky, spoléhejte na zdravý rozum, nevěřte všemu, co se píše na internetu, ověřujte fakta, hledejte zdroje a nepodléhejte všemu, co je zrovna módní.

Právě v tomto duchu se neslo vystoupení Miloslava Šindeláře z Institutu moderní výživy na konferenci Zdravé fitness pro zdravé Česko.

Ani výživě se nevyhýbají módní trendy

Pojďme se vrátit v čase a přiznat si, čemu všemu jsme již v minulosti byli ochotni uvěřit a v domnění, „že je to zdravé„, přizpůsobit své stravovací návyky.

  • V 50. až 70. letech to byl rozpor mezi tuky a sacharidy
  • 80. až 90. léta považovala za špatné nasycené tuky a cholesterol a za dobré sacharidy a obiloviny.
  • Dnes jsou dobré tuky a cholesterol, a sacharidy a obiloviny jsou ty špatné.

A jak to bude za 10 let? Co myslíte?

“Na výživu se musíme dívat jako na celek. Nepřijímáme jednotlivé látky, ale jídlo jako komplex.”

Miloslav Šindelář z Institutu moderní výživy se se svými kolegy již téměř dva roky snaží pomoct veřejnosti orientovat se v informačním chaosu ve výživě. Návštěvníky konference seznámil na nesčetném množství studií s nejnovějšími vědecky podloženými informacemi. Zároveň s tím ukázal i některé mýty, kterým jsme dnes a denně vystavováni. Pravda je, že nad některými „zaručenými“ recepty zůstával rozum stát. Přesto se vždy najde dostatečné množství lidí, kteří se nachytají a mnohdy jsou ochotni za to ještě draze zaplatit.

A jaké je tedy východisko Miloslava Šindeláře z informačního výživového chaosu? Nepodléhejte prvnímu dojmu a obecným sdělením, nejprve se nad vším sami kriticky zamyslete a ověřujte si fakta. Zkrátka nepodléhejte hned razantním trendům.

Máte-li zájem, sledujte aktivity Institutu moderní výživy, právě v těchto dnech byl Miloslav Šindelář hostem Martina Veselovského, se kterým vedl na téma mýtů ve výživě rozhovor na DVTV.

Komentáře